20 Şubat 2015 Cuma

Benzinde indirim taksitle, zam ise peşin yapılıyor

Benzinde indirim taksitle, zam ise peşin yapılıyor

YÜZDE 10 ZAM GELDİ - Petrol fiyatlarındaki sert düşüşü izlemekle yetinen akaryakıt şirketleri, varil fiyatlarının bir daha yükselmeye geçmesiyle kolları sıvadı. Brent petrolün 58.87 dolara çıkmasıyla beraber benzin de % 10 zamlandı.

Benzinde indirim taksitle, zam ise peşin yapılıyor
  
A- A+
Petrol fiyatlarındaki sert düşüşü izlemekle yetinen akaryakıt şirketleri, varil fiyatlarının bir daha yükselmeye geçmesiyle kolları sıvadı. Brent petrolün 58.87 dolara çıkmasıyla beraber benzin de % 10 zamlandı. Dün­ya pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki sürat ­lı ge­ri­le­me, oto­mo­bil sa­hip­le­ri­ni se­vin­dir­di. 120 do­lar se­vi­ye­si­ne ka­dar yük­se­len Brent pet­rol fi­yat­la­rı­nın, 6 ay gi­bi kı­sa bir sü­re­de 45 do­la­ra ka­dar ge­ri­le­me­si, göz­le­ri­ akar­ya­kıt şir­ket­le­ri­ne çe­vir­di. Söz ko­nu­su dö­ rutubet ­de pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki yüz­de 50’nin üze­rin­de­ki dü­şüş, pom­pa­ya sa­de­ce yüz­de 20 se­vi­ye­sin­de yan­sı­dı.

15 OCAK'A KADAR GERİLEDİ

Ya­pı­lan in­di­rim­ler­le bir­lik­te 15 Ocak iti­ba­riy­le 95 ok­tan ben­zi­nin lit­re fi­ya­tı 4.05, mo­to­ri­nin­kiy­se 3.51 li­ra­ya ka­dar dü­şü­rül­dü. Bu dö­ rutubet ­de Brent pet­rol va­ril fi­ya­tı 49 do­lar se­vi­ye­sin­den iş­lem gö­rü­yor­du. Ay­nı ta­rih­te do­lar ku­ruy­sa 2.30 li­ray­dı. Bu­gün iti­ba­riy­le (dün) bir lit­re ben­zin 4.43, mo­to­rin­se 3.87 li­ra­dan sa­tı­lı­yor. 2.43 li­ra­ya ka­dar ge­ri­le­me­yen do­lar ku­ru, 1 ay­lık bu dö­ rutubet ­de yüz­de 5.7 ar­tış gös­ter­di. Brent pet­ro­lün fi­ya­tıy­sa 58.87 do­lar. Ya­ni bir ay­da pet­rol fi­ya­tı yüz­de 18.8 arka ­tı.Do­lar ve pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki dü­şüş­le­ri ya­vaş ya­vaş dev­re­ye alan akar­ya­kıt şir­ket­le­ri, ko­nu zam ol­du­ğun­day­sa eli­ni ol­duk­ça ça­buk tu­tu­yor.

ZAM MİKTARI YÜZDE 10'U BULDU

Pet­rol fi­yat­la­rı ve do­lar­da­ki ar­tış­la­rı sürat ­la pom­pa­ya yan­sı­tan şir­ket­ler, söz ko­nu­su dö­ rutubet ­de de ben­zi­ne yüz­de dokuz .4, mo­to­ri­ney­se yüz­de 10.3 zam yap­tı.

EPDK YENİDEN 'TAVAN' DEDİ

EPDK, akar­ya­kıt şir­ket­le­ri­nin fi­yat oluşum­la­rın­da be­lir­le­nen me­to­do­lo­ji­ye uy­ma­ma­la­rı ne­de­niy­le ta­van fi­yat uy­gu­la­ma­sı­na ka­rar ve­ril­di­ği­ni aleni ­la­dı. Ku­rul ka­ra­rı ge­re­ği ben­zin­de ra­fi­ne­ri çı­kış fi­ya­tı­nın üze­ri­ne ek­le­ne­cek mar­jın 34 ku­ruş/lit­re, mo­to­rin­de ise ra­fi­ne­ri çı­kış fi­ya­tı­nın üze­ri­ne ek­le­ne­cek marj 37 ku­ruş/lit­re ola­rak sı­nır­lan­dı­rıl­dı­ğı­nı kay­de­di­len aleni ­la­ma­da, “Bu şe­kil­de pom­pa fi­ya­tın­da dokuz -10 ku­ruş/lit­re mer­te­be­sin­de in­di­rim oluş­mak­ta­dı­r” de­nil­di.

DEPO MALİYETİ 1 AYDA 20 LİRA ARTTI

Ben­zin ve mo­to­ri­ne nihayet 1 ay­da ya­pı­lan zam­lar, de­po dol­dur­ma ma­li­yet­le­ri­ni de be­lir­gin şe­kil­de ar­tır­dı. 50 lit­re­lik bir de­po­yu ben­zin­le dol­dur­ma­nın ma­li­ye­ti, 15 Oca­k’­ta 202.5 li­ray­dı. Ay­nı ta­rih­te di­zel oto­mo­bil­ler ise 175.5 li­ra­ya de­po­su­nu ful­le­ye­bi­li­yor­du. Bu­gün iti­ba­riy­le bu ra­kam ben­zin­de 221.5, mo­to­rin­dey­se 193.5 li­ra­ya ulaş­tı. Ya­ni 1 ay için­de de­po dol­dur­ma ma­li­ye­ti ben­zin­de 19.5, mo­to­rin­dey­se 18.5 li­ra arka ­mış
ol­du.

BUGÜN GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder